تصور کنید در یک بازی فوتبال در ثانیههای اولیه بازی یکی از تیمها موفق به زدن گل اول شود. این باعث میشود که کل بازی به نفع این تیم رقم بخورد و بهاحتمال زیاد برنده بازی گردد. چرا؟ چون برداشت اولیه ما و همچنین خود بازیکنان از تیمی که در ثانیههای ابتدایی بازی گل اول را نصیب خود میکند این است که این تیم، تیم قدر و قدرتمندی است و در ادامه گلهای بیشتری را به ثمر خواهد رساند و بهاحتمال زیاد برنده بازی خواهد بود. ما نیز بهعنوان یک فروشنده فقط چند ثانیه فرصت داریم تا نظر مشتری را به خود جلب کنیم. در حقیقت مشتری در این مدت کوتاه پروندهای را در ذهن خود درباره ما باز میکند که بهتر است نام این پرونده این باشد: به فروشگاه من خوش آمدید! یکی از عوامل مهم در این زمینه نوع پوشش ماست. متناسب با مشتری باید پوشش مناسبی برای خود برگزینیم. بهعنوان مثال پوشش یک فروشنده لوازم ورزشی بایستی با پوشش فروشنده لوازم صوتی و تصویری کاملاً متفاوت باشد. مورد بعدی این است که زمانی که مشتری به فروشگاه ما وارد میشود باید به او نشان دهیم که متوجه حضور او در آنجا هستیم و حضور مشتری برای ما اهمیت دارد. این کار با بلند شدن جلوی مشتری، لبخند زدن و خوشامدگویی با او محقق میگردد. حتی دستگیره خراب درب فروشگاه ما و یا در انتظار نگه داشتن مشتری برداشت اولیه بدی را به وجود میآورد. موضوع برخورد اولیه موضوعی بسیار پیچیده است که جنبههای گوناگونی دارد. در زیر به دو مورد از مواردی که بر برداشت مشتری از ما تأثیر میگذارد اشاره میکنیم و موارد دیگر را به مرور در مقالات بعدی عنوان خواهیم کرد.
لبخند بزنید
لبخند زدن شاید کمخرجترین یا بهتر بگوییم، تنها روش رایگان و درعینحال بهشدت مؤثر در ایجاد یک برداشت اولیه مثبت در ذهن مشتری است. لبخند زدن را به یک عادت تبدیل کنید و حتماً روزی چند بار لبخند صحیح و لبخندی که به قول معروف به چهره شما میآید را جلوی آینه تمرین کنید. پس از مدتی لبخند زدن جزئی از شخصیت شما خواهد شد و ناخودآگاه و غیر مصنوعی لبخند خواهید زد. لبخند حقیقتاً معجزه میکند. آدمهای اطرافتان را بیاختیار به سمت شما میکشد، بیاختیار به شما لبخند میزنند و برای شروع یک رابطه دوستانه با شما تشویق میشوند؛ اما چرا اکثر ما از لبخند زدن گریزانیم؟!
نورپردازی و بازی با رنگها
موضوع روانشناسی و تأثیرات غیرقابل انکار رنگها بر روح و روان ما دهههاست که به اثبات رسیده تا آنجا که بر اساس ترتیب انتخاب رنگها در یک سری مشخص میتوان احساس و طرز تفکر اشخاص در آن برهه زمانی را پیشبینی کرد. در دنیای واقعی، تمام ما آدمها زمانی که در معرض رنگهای مختلف قرار میگیریم احساسات متفاوتی را تجربه میکنیم. بر همین اساس مبحث انتخاب رنگ در محل کسبوکار هم مدتی است موردتوجه فعالان عرصه بازاریابی و فروش قرار گرفته است. استفاده از رنگها و نورهای شاد و ترکیب مناسب آنها تأثیر بسزایی در برداشت اولیه مشتری خواهد داشت درحالیکه استفاده از نورها و یا رنگهای ملالآور و بیروح، باعث ایجاد حس ناخوشایند در مشتری شده و بدون اینکه حتی بخواهد در مورد کیفیت کالا و خدمات ما چیزی بداند عطای فروشگاه ما را به لقایش خواهد بخشید. تأثیر رنگها تا آن اندازه میباشد که بعضی از کسبوکارها رنگ مشخصی را بهعنوان رنگ اختصاصی برند و نام تجاری خود برگزیدهاند. شرکت ایرانسل با رنگ زرد معروف خود، رایتل با رنگ ارغوانی و شرکت معروف اپل با رنگ سفید مؤید این ادعا هستند و اما رنگ برند ما یعنی مدارِ مشتری هم نمونه ای زیبا از انتخاب رنگ برای برندهاست 🙂 به فروشگاه من خوش آمدید.
در مقاله بعدی به موارد دیگر روش های ایجاد یک برداشت اولیه خوشایند در مشتری خواهیم پرداخت.